Не знайдено товарів у кошику

Підсумок : 0 грн грн

Гортензія вибір сорта та посадка

Головна / Гортензія Садова / Від sad / 09.09.2023

Доступно: UK

Гортензія вибір сорта для вашого місця розташування

Гортензія вибір сорта для ландшафту, слід враховувати кілька факторів. Найважливішим фактором є середовище, у якому ви їх висаджуватимете. Кілька факторів навколишнього середовища, які можуть вплинути на продуктивність кущів. Включають кількість сонячного світла (повне сонце, півтінь, тінь), яке отримує ділянка. Характеристики вологості ділянки (вологий або сухий), а також температури, яким вони будуть піддаватися протягом року.

Другим фактором при виборі сорта є висота дорослого куща гортензії. Різниця видів дуже суттєва. Деякі кущі виростають до 50 см, а деякі до 3 м. Кожна гортензія найкраще проявляє себе, коли її висаджують у бажаному середовищі та ландшафті.

Гортензія волотиста полюбляє сонячне місце, тому слід враховувати це при посадці. Деревовидна гортензія також як і волотиста буде кращі рости на сонці. А гортензія Макрофіла гарно росте в напівтіні. Ця гортензія гарно проявить себе в світлому або тінистому місці в саду. Квіти і листя можуть згоріти на сонці. Якщо рослини більшу частину дня знаходяться на сонці, їм знадобиться багато води. Уважно стежте за кількістю води і стежте, щоб квіти залишалися сухими під час поливу. Але гортензія на сонці зацвіте набагато швидше, ніж гортензія в тіні. Але є кілька сортів, таких як Ruby Tuesday, Rembrant Rosso Glori, Kassiopeia, Hi Mountain можуть дуже добре переносити сонце.

Тому пам’ятайте що посадка гортензії у місцях з невідповідними умовами значно погіршить їх зовнішній вигляд, продуктивність і довговічність. Наприклад, посадка куща, який потребує повного сонця, у місці з повною тінню погіршить зовнішній вигляд рослини, зменшить кількість квітів, і цвітіння, як правило, затримується порівняно з тим самим кущем, посадженим на сонячному місці.

Також врахуйте зону витривалості для кожної рослини, перш ніж купувати та висаджувати кущі гортензій у вашому ландшафті. Це дає вказівку на те, де кожен кущ, ймовірно, переживе зимові місяці. Можливо деякі сорта потрібно буде вкрити назиму. Використовуйте рекомендації про морозостійкість як орієнтири, оскільки багато факторів, таких як фактичний сніговий покрив і рівень вологості кожної ділянки, також впливатимуть на здатність рослин протистояти низьким температурам. Для кращого успіху вибирайте сорти, які, як відомо, добре ростуть на тій ділянці, де ви бажаєте їх висадити. Якщо посадити у відповідному середовищі, кущі процвітатимуть і забезпечуватимуть вам красу протягом багатьох років, відносно не потребуючи догляду.

Численні варіанти розміщення кущів

Існує безліч способів розміщення кущів гортензії у ландшафті та навколо будинку. Одним з оригінальних і досі поширених застосувань чагарників є приховування фундаментів будівель. Вони можуть бути використані для створення приватної огорожі або як живоплоти для відокремлення або огородження ділянок ландшафту чи прилеглих будинків.

Гортензия Мохито набор из 10шт - яркая алея, живая изгородь.

Посадка гортензії вздовж зеленого паркану. Живопліт з гортензії волотистої

Чагарники можна використовувати як акцентні рослини, які розміщують біля визначних об’єктів ландшафту або для того, щоб підкреслити їх. Різновиди з помітними ознаками можуть бути показані як зразки рослин або центри ландшафту. Крім того, гортензії зазвичай вирощують у масових насадженнях вздовж доріжок або як контейнерні рослини для внутрішнього дворика. У ландшафті кущі добре поєднуються з однорічними, багаторічними рослинами та деревами, приваблюють птахів і диких тварин у сад і надають структуру зимовим ландшафтам.

 

Гортензія: посадка та підготовка ґрунту

Загалом більшість гортензій найкраще розвиваються на ділянках із добре дренованим ґрунтом. Дренаж у бідних ґрунтах можна покращити, додавши органіку, наприклад компост, листя, торф’яний мох або старий гній. Для нових ландшафтів перед посадкою внесіть у ґрунт від 50 грам комплексного добрива або органічних добрив (65 г суперфосфату + 25 г сечовини + 25 г сірчанокислого калію). Пересаджуючи нові кущі в існуючий сад, перед посадкою додайте в яму 30% торфа та 30% поживного грунту.

Визначаючи, скільки простору залишити між рослинами, важливо враховувати дорослий розмір рослини та її призначення в ландшафті. Пам’ятайте про достатній простір навколо дверей, вікон і доріжок. У живоплотах відстань між рослинами також визначає, наскільки швидко вони ростуть разом. Загалом гортензія росте досить швидко. Для посадки викопайте посадкову яму принаймні на 50% ширшу за розмір контейнера, який ви садите. Якщо ви збираєтеся змішувати органічний матеріал, слід викопати ями більшого розміру.

Обережно вийміть рослину з контейнера, тримаючи одну руку за верхню частину горщика, і переверніть контейнер догори дном. Обережно постукайте по дну горщика, щоб звільнити кореневу зону від контейнера, і обережно потягніть горщик. Якщо ємність важко від’єднати, можливо, доведеться стиснути ємність, поки рослина не вийде з горщика. Як що дуже переплетені коріння, то його трохи підрізають і розпушують перед посадкою. Потім помістіть кущ у яму так, щоб верхівка кореневої кулі була на рівні або трохи вище верху ями. Можливо, знадобиться видалити рослину та помістити трохи ґрунту на дно посадкової ями та повторити спробу, вирівнявши верхню частину ями з верхньою частиною кореневої кулі.

Коли гортензія досягне потрібної висоти, заповніть посадкову яму землею, як що вона просіла. Обережно ущільнюючи ґрунт навколо коренів, щоб не ущільнити ґрунт навколо нових пагонів. Після посадки гортензії важливо замульчувати корою та добре поливати молоді рослини. Перші пару тижнів або близько того важливо підтримувати ґрунт вологим, але не насиченим. Майте на увазі, що багато нових насаджень не приносять належного результату або навіть гинуть через надмірне або недостатнє зволоження. Після укорінення більшість кущів будуть менш вибагливими.

Гортензія як обрізати кущі

Гортензія волотиста потребує кожного року обрізки. Молоді рослини при висадці навесні обов’язково обрізають залишивши дві бруньки від поверхні землі. Як що посадка влітку, то бажано зрізати суцвіття та дати більше сили розростися корінням. А навесні зробити низьку формовку куща. Надалі при розростанні кущів ви також кожної весни робите обрізку як можно нижче. Але як що ви не вгадали з сортом та вам необхідно збільшити висоту куща, то залишайте знизу до п’яти бруньок.

Як що сажати гортензію Макрофіла, чи як в народі називають її Крупнолистова, то тут зовсім інша справа. Навпаки молоді рослини не обрізають, тобто зберігають весь пагін, бо на ньому буде цвітіння наступного року. Однак якщо після зими гілки підмерзли, то вам потрібно зрізати їх до першої живої бруньки. При цьому не слід розчаровуватися вона гарно наросте молодими пагонами котрі виростуть з грунту. А повторно квітучі сорти гортензії Макрофіла будуть цвісти до самих морозів.

Деревовидна гортензія як обрізати? Саджанці деревовидної гортензії обрізають на 1/3 довжини гілок. Вона також не вибаглива як і волотиста гортензія. Надалі при розростанні кущів вирізають дуже старі гілки, залишаючи при цьому більш молоді для рясного цвітіння.

Як що вам цікаво обрати омріяний сорт гортензії, то запрошуємо в наш Садовий Центр чи каталог.